WO-2 Café Lansingerland 2019-2020

In het kader van de 75e herdenking en viering van het einde van de oorlog wordt er in Lansingerland een serie WO-2 Cafés georganiseerd.

Hieronder wordt het programma weergegeven. 

29 juni 2019 Bibliotheek Bergschenhoek. Thema: De illegale pers

27 juli 2019 Bibliotheek Berkel en Rodenrijs. Thema: De voedselvoorziening in oorlogstijd

24 augustus 2019 Bibliotheek Bleiswijk. Thema: "Oorlogsslachtoffers van Lansingerland"

28 september 2019 Bibliotheek Bergschenhoek. Thema: Bombardementen

26 oktober 2019 Bibliotheek Berkel en Rodenrijs. Thema: 'Gedoe in de polder': het kamp en de inundaties

23 november 2019 Bibliotheek Bleiswijk. Thema: Razzia's en arbeidsinzet

14 december 2019 Bibliotheek Bergschenhoek. Thema: De oorlog in Nederlands Indië en omgeving

25 januari 2020 Bibliotheek Berkel en Rodenrijs. Thema: De meidagen van '40

18 februari 2020 Bibliotheek Bergschenhoek. Lezing door Ad van Liempt met thema "Wij en zij".

29 februari 2020 Bibliotheek Bleiswijk. Thema: Collaboratie

 

De geplande activiteiten van maart tot augustus werden geannuleerd i.v.m. Covid-19 maatregelen 

Bergschenhoek, juni 2019. Thema: de illegale pers

  Zaterdag 29 juni werd voor de eerste keer het WO-2 Café Lansingerland gehouden. Deze eerste editie stond in het teken van de illegale pers. De organisatie was blij dat een aantal belangstellenden het eerste café al wist te vinden en met waardevolle informatie, verhalen en objecten kwam. Zelfs kon geluisterd worden naar een specialist op het gebied van de illegale pers. Dhr. André de Rijck, die inmiddels zo’n 14.000 exemplaren van illegale bladen heeft verzameld, kwam op uitnodiging van de organisatie speciaal naar de Hoekse bibliotheek om zijn kennis te delen met de aanwezigen. 

 

 

   Onder andere werd stil gestaan bij het ontstaan van de illegale pers in Nederland en de organisatie er van. Ook in de dorpen Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk waren groepen actief die illegale krantjes uitgaven. Denk hierbij aan het blad ‘Het nieuws van de fronten’ en ‘Kroniek van de week’. Verschillende exemplaren waren aanwezig om te bekijken.  De productie en verspreiding van deze bladen was niet zonder risico. Van de groep die ‘Kroniek van de week’ uitbracht zijn diverse leden gearresteerd en afgevoerd. De student W.C. van den Berg kwam in kamp Neuengamme terecht en overleed daar in april 1945.

Berkel en Rodenrijs, juli 2019. Thema: de voedselvoorziening

 Na een boeiende inleiding verzorgd door dhr. Cees Huurman praatten de aanwezigen verder over onder andere de voedselsituatie in de grote steden en de hongertochten die ook door Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk plaatsvonden. Dat de boeren in deze plaatsen soms hun ophaalbruggen optrokken om hongerige landgenoten op afstand te houden was niet bij iedereen bekend....

Bleiswijk, 31 augustus 2019. Thema: oorlogsslachtoffers van Lansingerland

 Op deze ochtend was de eerste aanzet te zien van de poging van de SHBL om alle oorlogsslachtoffers van Lansingerland een gezicht te geven. Een aantal gasten was speciaal uitgenodigd. Zo vond er een zeer bijzondere ontmoeting plaats met nabestaanden van enkele slachtoffers. De beide slachtoffers waren medewerkers aan illegale bladen in de regio. Zo herdachten wij daardoor in het bijzonder mevr. Cuniera Heijt-Wooning, medewerkster van "De Waarheid" (Rotterdam) en dhr W.C. van den Berg, medewerker van "Kroniek van de Week"(Bergschenhoek). 

Bergschenhoek, september 2019. Thema: bombardementen in de omgeving.

 Een buitengewoon indrukwekkende ochtend met aangrijpende ooggetuigenverhalen vanuit o.a. Rotterdam, Den Haag en Berkel en Rodenrijs. 

 

Berkel en Rodenrijs, 26 oktober 2019. 'Gedoe in de polder': het Duitse kamp en de inundaties

 Drs. Nico Heitman presenteerde kort de bevindingen van zijn archiefonderzoek. Aan de Wildersekade heeft een groot Duits krijgsgevangenenkamp gestaan. Direct na de oorlog werden alle barakken afgebroken en inmiddels lijkt er niets meer te zien van dit enorme kamp. De inundaties waren in de provincie Zuid Holland het meeste ingrijpend van alle provincies. In de regio Berkel en Rodenrijs en vooral Bergschenhoek werden grote delen van het polderland onder water gezet. 

 

Een flink aantal bezoekers luisterde en praatte mee. Over schaatsen op de bevroren inundatiegebieden of juist vissen in dit extra viswater. Over patiënten die mogelijk uit het genoemde kamp kwamen en bij dr. Nijsten op de vloer in de gang zaten te wachten op hun medicijnen. 

Geanimeerde gesprekken, nieuwe informatie en dus weer een zinvolle en boeiende ochtend! 

Bleiswijk, november 2019. Arbeidsinzet en razzia's.

Bergschenhoek, 14 december 2019. Oorlog in de 'Oost'. Nederlands-Indië en omliggende gebieden.

 Onder andere Ron van Driel en Wim Pereirra delen indrukwekkende gebeurtenissen. 

Berkel en Rodenrijs, 25 januari 2020. De meidagen van '40 .

 Een stampvolle ruimte in de bibliotheek... er is weer veel belangstelling en ook de burgemeester komt een kijkje nemen. 

Verhalen over zowel de gebeurtenissen rond de drie dorpen maar ook over de inzet van plaatsgenoten elders worden uitgewisseld. 

Stijn Molleman en Andreas Huurman hebben weer de nodige materialen meegenomen ter illustratie. Ook een Berkelaar die bij het NIMH werkt komt zijn expertise inbrengen en brengt daarmee de inhoud weer naar een hoger niveau.

Lezing Ad van Liempt 18 februari 2020

 Onder de titel "Wij en Zij" houdt van Liempt een interessante lezing over collaboratie en verzet in Nederland. Talloze gebeurtenissen uit het hele land passeren de revue, waarbij duidelijk is dat niet altijd zo duidelijk over alleen maar 'goed' en 'fout' gesproken kan worden...

Bleiswijk, 29  februari 2020. Collaboratie en verzet.

 Een flink aantal bezoekers luistert naar een korte inleiding op basis van familieverhalen, verteld door een van de organisatoren. Van de aanwezigen uit zijn er diverse vragen, er ontstaat een levendig gesprek. We merken dat er na 75 jaar nog ruim voldoende gespreksstof is en de nuance steeds meer gevonden wordt. En toch hebben we het gevoel dat de onderste steen, ook in onze regio, nog lang niet boven is.


De cafés van maart en april werden geannuleerd i.v.m. de Coronacrisis.

In de maanden mei tot en met augustus is gewerkt aan een 'verslag' van een aantal verhalen uit de WO-2 Cafés. Dit is in de vorm van een magazine uitgegeven. Op 17 september 2020 werd het eerste exemplaar aan Burgemeester en Wethouders aangeboden. Het magazine was in de bibliotheken en in diverse boekhandels te koop. Bovendien werd het magazine aan de leden van de historische verenigingen en aan de lokale veteranen uitgedeeld. 


Herdenkingsconcert 2022

Na enkele keren uitstellen vanwege de Coronacrisis, is in april 2022 alsnog een concert gehouden door Helicon. In samenwerking met de Stichting Historisch Belang Lansingerland werd in het gemeentehuis een avond gevuld met muziek, gedichten en herinneringen aan oorlogsslachtoffers. 

Lezingen 2022-2023

Indirect kwam het door de WO-2 Cafés ook tot enkele lezingen. De historische vereniging 'den Bergschen Hoeck' besteedde in de jaarvergadering van 2022 aandacht aan de oorlogsslachtoffers uit Bergschenhoek.  De PCOB organiseerde haar jaarvergadering weer in januari 2023. Daar werd een lezing gegeven naar aanleiding van het magazine "Vrijheid is voor geen geld te koop".

Aandacht in de media 2023

in de aflevering mei 2023 van Goedenavond Lansingerland waren Stijn Molleman en Andreas Huurman te gast. Andreas vertelde iets over het project en vroeg de kijkers nog uitdrukkelijk om hulp.