PAGINA IN OPBOUW!

Bevrijd- of toch nog niet

Met de bevrijding in zicht verandert het leven alvast een beetje.

De geruchtenstroom draait op volle toeren. Hier en daar sijpelt informatie door. Informatie die gehoord is via de illegaal beluisterde radiozender uit Engeland. Of informatie via illegale krantjes. En soms zelfs informatie die is overgebracht door koeriers. Hoe dan ook; iedereen verwacht een einde aan de oorlog. En daarop wordt gewacht met zowel vreugde als met angst. Want wat zal de oorlog nog brengen voor er definitief een einde aan komt?

 

De verzetsgroepen zijn er klaar voor. Flink bewapend en getraind, soms ook strijdlustig. Het wordt tijd dat de bezetter verdwijnt! Elke dag wordt er gewacht op het bevel om in actie te komen. Wanneer zullen de Canadezen de hulp van de verzetsgroepen vragen?

 

De Duitse bezettingstroepen beleven het heel anders. Zij zien hun macht langzaam afbrokkelen. Een steeds kleiner deel van Nederland staat nog onder hun controle. De Duitse propaganda blijft verklaren  dat de oorlog nog gewonnen gaat worden dankzij nieuwe geheime wapens. Maar waar blijven die dan? En wat als de oorlog toch verloren wordt? Zullen ze straks ontwapend worden door de Canadezen? Of door de ondergrondse beweging die ze al die jaren bestreden hebben?  

Duitse militairen vertrekken vanuit Zoetermeer richting Berkel en Rodenrijs. Aan de Rodenrijseweg gekomen, ontstaat een vuurgevecht tussen de bij de bloemenveiling verzamelde mannen van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en de Duitsers. Aan beide zijden worden mannen geraakt. Een aantal gewonde Duitsers meldt zich bij de huisarts. De toenmalige assistente kon het zich ruim 70 jaar later nog goed herinneren.

Gesneuvelde Duitsers liggen langs de Rodenrijseweg. Omwonenden zien dat die later worden afgevoerd. Een groot aantal gewonden en gesneuvelden zijn te betreuren op deze 5e mei 1945. Er blijven veel vragen over bij de nabestaanden. De verslagen van ooggetuigen zijn niet altijd met elkaar in overeenstemming en sommige zaken worden niet opgehelderd. Voor de gesneuvelde verzetslieden wordt een monument opgericht; zij worden ieder jaar herdacht op 4 mei. 

 

Met veel moeite probeert de werkgroep rond het WO2-Café in de periode rond 2020 de namen te achterhalen van de Duitse gesneuvelden. Dat lukt (met moeite) ten dele. 

Download
Dagboek J Struijk
Dagboek over een aantal gebeurtenissen in de oorlogsjaren; ook de laatste dagen van de oorlog worden beschreven.
Dagboek J Struijk.pdf
Adobe Acrobat document 4.8 MB

Bergschenhoek bevrijd

Bevrijdingsfeesten en optochten.

Berkel en Rodenrijs bevrijd?

De wapenvoorraad van de BS in de bloemenveiling van Berkel.

Bevrijdingsfeesten en optochten.

Bevrijdingsoptocht in Berkel en Rodenrijs, 1945.

Voor het toenmalige gemeentehuis poseren een aantal bont aangeklede inwoners. 

Bleiswijk bevrijd

Bevrijdingsfeesten en optochten.

De van Waningstraat in 1945

Dorpsstraat Zuid 1945

Een fotoboek over de bevrijdingsoptocht...